Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Če se vrtim okoli same sebe, ne bom nikoli srečna. Ustvarjeni smo za druge”

CECILIA FINK

OSEBNI ARHIV

Urška Leskovšek - objavljeno 30/07/18

Pogovor o tem, kaj pomeni biti dama, in o njenem poslanstvu v svetu

Ob izrazu dama nam verjetno pridejo pred oči dvorno dogajanje, kraljice ali vsaj meščanke iz starih časov. Skratka, nekaj bolj iz zgodovine.

A biti dama (ali gospod) je predvsem izraz spoštovanja drugih in sebe, pravi Cecilia Fink Cerar, žena, mama treh otrok in izvajalka delavnic na temo, kako biti dama danes, ter o bontonu na sploh. Po osnovni izobrazbi je jezikoslovka in sociologinja, a šolala se je tudi na mednarodni šoli za protokol in diplomacijo v Bruslju, o bontonu in uglajenosti pa govori s prav posebnim žarom.

Zakaj je pomemben bonton, pravila? Zakaj sploh biti uglajen? Mnogi so raje pristni in spontani.
Nekateri res dojemajo bonton kot stroga pravila obnašanja, ki človeka le omejujejo. Toda osnova bontona je spoštovanje. S primernim vedenjem, primerno zunanjo podobo izkažemo spoštovanje do drugih, do dogodka in do sebe.

Če poznamo pravila lepega vedenja, smo znotraj teh lahko spontani, sproščeni. Osnovne besede bontona so recimo prosim, hvala, oprostite in izvolite, pristna in iskrena uporaba teh besed je univerzalna nuja za sobivanje med ljudmi. Torej bonton uporabljamo vsi vsak dan.


SOPHIE HABSBURG

Preberite še:
Sophie Habsburg: Današnja moda uničuje našo ustvarjalnost

Zakaj sploh poudarjati ženskost? Ali ni svet že tako preveč poženščen?
Pravila bontona posebej poudarjajo ženstvenost (raje krilo kot hlače), ne sme pa se poudarjati seksapilnosti. To pomeni: na slavnostni večerji lahko pokažemo ramena, dekolteja ne.

Ženstvenost je treba poudarjati, ker smo različne od moških. Seveda znotraj pravil, dobrega okusa in glede na situacijo.

Vprašati se moramo, kako si želimo, da nas drugi gledajo? Kot objekt ali kot žensko, ki daje enako vrednost svoji zunanjosti kot svoji notranjosti? S svojim videzom lahko namreč sporočimo več kot z besedami.

Če se uredimo, smo večkrat bolj zadovoljne same s seboj in to drugi opazijo. Pomembno je, da se ženska uredi, saj je tako za druge bolj simpatična. Tudi kot žena, da se uredim za svojega moža, kar zveni samoumevno, a sem to spoznala šele pred kratkim na tečaju Zakonska ljubezen v organizaciji IFFD (International Federation for Family Development) v Sloveniji.

Eleganca pride do izraza šele, ko sta zunanjost in notranjost usklajeni. Ko se oblečemo tako, kot je naše duhovno stanje. To pomeni, da moramo pravzaprav več vlagati v svojo dušo kot v svojo zunanjost.

Graditi moramo na tem, da smo zrele, da se zavedamo sebe, da smo same s sabo zadovoljne, mirne in da jemljemo stvari take, kot so. Torej ne z dodatkom svojih frustracij, kritičnih sodb in podobno.
Preberite še:
Kaj žensko naredi damo?

Izraz dama ima lahko prizvok aristokracije, vzvišenosti, egocentričnosti. To je “nekaj, kar ni zame”. Zakaj bi po vašem vsaka ženska morala biti dama? Kaj sploh to pomeni?

Dame so ženske, ki se znajo obnašati tudi v najvišjih krogih. Ta ženstveni odnos do dogodkov pa ni prihranjen le za najvišje sloje in sfere.

Značilnosti dame so, da se zna na zunaj lepo urediti, da pozna svoje telo – torej kaj ji pristoji in kaj ne. Da zna poudariti svojo naravno lepoto in skriti pomanjkljivosti. Da zna primerno pokramljati in pozorno poslušati sogovornika. Za primer lahko izpostavimo princeso Diano, saj jo vsi poznamo. Bila je dama in pravi magnet za ljudi, ker je bila prijetna oseba v vseh pogledih kljub vsem svojim bojem.

CECILIA FINK
OSEBNI ARHIV

Karakteristike dame lahko uporabljamo vsak dan. Ko gremo v trgovino, k zdravniku, peljemo otroke v vrtec. Lahko rečemo hvala, prosim, imamo očesni kontakt, se nasmejemo in smo pozorne do ljudi okoli sebe. Ne le zato – poudarjam –, da smo všeč drugim, da nas hvalijo, ampak ker se potrudimo biti dober človek.

Biti dama ni nekaj zunaj sveta, nedosegljivega, brez smisla, nespontanega, ampak si lahko taka, kot si, s svojimi slabostmi in prednostmi. Dan na dan dama. Dama zna uporabljati pravila lepega vedenja, ki so ta, da si enako prijazna do predsednika države, papeža, kraljice, do vratarja ali čistilke.


BERNARDA ZARN

Preberite še:
Dame iz medijev, ki svoje poslanstvo jemljejo zelo zares

Večinoma govorimo o zunanjosti. Toda prej ste rekli, da morata biti zunanjost in notranjost usklajeni, da je notranjost pravzaprav pomembnejša. Kako torej skrbeti za svojo notranjo uglajenost?
Ko pomislimo na damo, imamo pred očmi žensko, ki je mirna in se dobro počuti v svoji koži. Ozavestila je, kdo je, kaj si želi v življenju, kam je njeno življenje usmerjeno, zakaj živi.

Škoda je, če se delamo žrtve okoliščin in na vprašanje: “Kako si?” odgovarjamo: “Tako, kot drugi hočejo.” Smo bitja s svobodno voljo. Sami se odločamo in prevzamemo odgovornost za svoje odločitve.

Vsaka ženska ima svoj vir notranjega miru. Dosežemo ga tako, da si vzamemo nekaj časa zase. To je zelo težko, ampak nujno potrebno. Nekatere bodo potrebovale telovadbo, druge molitev, spet tretje bodo šle s prijateljicami na kavo. Tisto, kar nas umiri, umesti v to, kar smo in kar si želimo biti. Potem imamo več moči za vsakodnevne boje in da iz sebe naredimo najboljše – iz ljubezni do drugih.

Zame je dnevna molitev nujna. Osebno me najbolj nagovarja zgled sv. Jožefmarija Escrivája, ki je učil, da je treba v vsakodnevno rutino vplesti ljubezen – do Boga, družine, prijateljev in sebe. Do sebe na zdrav, objektiven način. Da se pravično ocenimo in vprašamo, v čem sem dobra, v čem sem slaba, kje se bom trudila biti boljša.


HELENA ROZMAN

Preberite še:
Rekli so ji, da zaradi raka ne bo več mogla imeti otrok. Zdaj jih ima pet

Ko delamo na osebni rasti, poudarjamo trud, da bi se boljše počutile same s sabo. Je to lastno dobro počutje končni namen naših prizadevanj?

Prav je, da delamo na osebni rasti, vendar če se le vrtim okoli same sebe, ne bom nikoli srečna, mirna. Ustvarjeni smo za druge. Končni cilj je, da ljubimo in smo ljubljeni.

S tem se verjetno vsi strinjamo. Če sem jaz mirna, vesela, sem lažje hvaležna, se lažje razdajam drugim. To ljubezen pa bom dobila tudi nazaj. Kar seješ, prej ali slej tudi žanješ.

Ženske smo po svoji naravi narejene tako, da se darujemo drugim. Da nismo same. Zato imamo večji občutek za druge in njihove potrebe. Naša čustvena inteligenca je višja, empatija je močnejša, kar pa se vedno bolj kaže kot prednost tudi v poslovnem in profesionalnem svetu.

Pomembno pa je, da vsaka ženska, glede na svojo situacijo, najde ravnotežje med razdajanjem in skrbjo zase.

CECILIA FINK
OSEBNI ARHIV

Verjetno dama potrebuje tudi neko protiutež pri drugem spolu, da se sploh lahko razvije. Torej gospode, džentelmene. Pravijo, da se je svet feminiziral, ker ni več pravih moških. Je to po vašem mnenju res?
S to trditvijo se strinjam. Morda ne primanjkuje le pravih dam, ampak tudi pravih gospodov.

Feminizem je sicer ženski prinesel veliko dobrega, je pa v zadnjem času zašel tudi v skrajnost in do negacije tega, kar je žensko. Prav tako je vplival na nasprotni spol.

Bonton se je razvil tudi kot odsev naravne različnosti med spoloma. Pravila bontona za moškega in za žensko se razlikujejo. Zato ne pomeni, da sem nemočna, če mi moški pridrži vrata ali gre prvi v restavracijo in prosi za mizo.

Drug drugemu si moramo dajati prostor. Moški ženski dovoli, da je ženska. Da je kraljica, princeska. Ženske pa dovolimo moškemu, da je vitez, da dvori svoji dami. Pod vplivom današnje kulture so moški velikokrat pred izzivom, kako najti ravnotežje med rahločutnostjo in bojevitostjo. Pri tem si lahko medsebojno pomagamo, saj se dopolnjujemo in tako bogatimo.


MATEJA RANSEK

Preberite še:
Rak v njenem telesu ni plačal najemnine, zato ga je izselila


COUPLE FLIRTING

Preberite še:
Privlači me moški, ki ni moj mož. Kaj naj storim?


VESNA SODNIK

Preberite še:
“Če je nesrečna mama, so vedno nesrečni tudi njen mož in otroci”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.