Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Spoznajte vatikanskega ključarja, ki ima pri sebi skoraj tri tisoč ključev

KEYS,HAND,RING

Xjrshimada | Shutterstock

Daniel Esparza - objavljeno 22/07/18

Gianni Crea je varuh 2.797 ključev, ki odklepajo vrata do dediščine dveh tisočletij katolištva

Gianni Crea se je rodil pred 45 leti v Rimu. Vsako jutro se ob zori sprehodi do sobe, v kateri je shranjenih 2.797 ključev, ki odpirajo vrata v Vatikanske muzeje. Nekateri izmed teh ključev so stari toliko kot vrata, ki jih odpirajo: dvesto, tristo, štiristo let. Med njimi je tudi ključ Sikstinske kapele. Vsako jutro, ko Crea vstopi vanjo, poklekne pred Michaelangelovimi nesmrtnimi freskami, izreče kratko molitev in si reče, kakšno srečo ima.


GENDARMERIE

Preberite še:
11 dejstev o Vatikanu, ki jih verjetno ne poznate

Odgovoren za odpiranje in zapiranje vseh 500 vrat in oken

“Zavedam se, da je to poseben privilegij in da ga moram biti vreden,” pravi. Odgovoren je za odpiranje in zapiranje vseh 500 vrat in oken v Vatikanskih muzejih.

Pred dvajsetimi leti ga je duhovnik v cerkvi, v katero je redno zahajal, vprašal, ali bi želel delati kot pomožni varnostnik v baziliki sv. Petra, oni pa bi mu v zameno poravnali stroške študija.

To je bila ponudba, ki je preprosto ni mogel zavrniti. Toda ko je obiskoval pravno fakulteto in sanjal, da bo nekoč postal odvetnik, je obenem napredoval na lestvici vatikanskih varnostnikov in postal varuh tamkajšnjih dragocenosti s polnim delovnim časom. Bil je točen, diskreten in resen: to so tri osnovne lastnosti, ki so potrebne za delo v samem osrčju krščanstva.


WEB 3 VATICAN

Preberite še:
Ali “vatikanski skrivni prehod” resnično obstaja?

Ključi vrat, ki vodijo v nebesa

Ko ga je Antonio Paolucci, tedaj direktor Vatikanskih muzejev, imenoval za glavnega ključarja, mu je dejal: “V tvojih rokah so zdaj, simbolično rečeno, ključi vrat, ki vodijo v nebesa.” K tej odgovornosti sodi tudi preverjanje, da po zaprtju muzejev nihče ne ostane v teh prostorih. Še vedno se spominja dne, ko so podivjali vsi alarmi, ker si je vrabec nekako utrl pot v eno izmed muzejskih soban.

Crea je tudi dedič ključev maršala konklava, ki je bil do leta 1966 uradno določen za zapečatenje vrat okoli Sikstinske kapele, ko so se kardinali zbrali na volitvah novega papeža. Toda to ni edini dragoceni ključ v njegovi zbirki: Crea je med drugim varuh ključa številka ena, ki odpira znamenita vrata na Viale Vaticano, kjer je izhod iz Vatikanskih muzejev. Tisti, ki odpira prednja vrata, ključ št. 401, tehta skoraj pol kilograma. Vendar ni težak: “V čast mi je,” pove vatikanski ključar.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


COW

Preberite še:
Ste vedeli, da vatikanske zidove belijo s kravjim mlekom?


VATICAN SECRET ARCHIVES

Preberite še:
Kako umetna inteligenca razkriva vatikanske tajne arhive




Preberite še:
20 “skrivnosti” Sikstinske kapele

Tags:
Vatikan
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.