Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Koliko moram moliti, da bodo moje prošnje uslišane?

WOMAN PRAYING ON THE BED

By MIA Studio | Shutterstock

Družina - objavljeno 04/06/18

Vprašanje bralca

Zakaj je potrebna molitev in čemu služi? Včasih se mi namreč zdi, da ne molim dovolj, zato Bog ne usliši moje želje. Je to res pravi razlog?

Jakob


MAN PRAY

Preberite še:
Zakaj je molitev za sovražnike tako pomembna in kako se nanjo pripraviti?

Odgovarja p. Primož

Morda bo najbolje, da najprej odpraviva največji dvom: Je molitev sploh potrebna? Sveto pismo je glede tega nedvoumno (čisto dovolj je omejiti iskanje samo na Pavlova pisma): “Neprenehoma molíte” (1 Tes 5,17); “Ob vsaki priložnosti molíte v Duhu z vsakršnimi molitvami in prošnjami” (Ef 6,18). Molitev je torej nujni sestavni del življenja kristjana. A o čem natančneje govoriva, ko rečeva molitev?

Pri verouku smo se učili, da je molitev “pogovor z Bogom”. In če s kom, potem lahko ravno z njim človek govori o marsičem. A tvoje vprašanje nakazuje, da si se omejil le na en vidik pogovora: na prošnjo oziroma na prosilno molitev. Tudi prav, razrešiva najprej ta vidik, drugi pa morda pridejo na vrsto kdaj drugič. Jezus poudarja, da je potrebno prositi, pa se nam bo dalo, ker nas Oče ljubi kot svoje otroke, ki jim ničesar ne odreče (prim. Mt 7,7–11); da je potrebno prositi z vero, da smo že prejeli (Mr 11,24). In vendar izkušnja pravi, da ne dobimo vedno vsega, za kar prosimo. Kako torej?

Naj uporabim izposojeno modrost (avtorja ne poznam), ki se mi zdi zelo posrečena. Bog naj bi imel na naše prošnje samo tri možne odgovore: bodisi da takoj reče: “V redu,” bodisi da reče: “V redu, ampak ni še pravi trenutek,” bodisi reče: “Dobra ideja, toda jaz imam še boljšo.” Morda ni čisto tako, a verjetno ni daleč od resnice.

In če mi Bog v vsakem primeru želi dati to, kar potrebujem, zakaj potem sploh prosim? Je mogoče, da bom s svojo prošnjo spremenil njegovo voljo, ki je poleg tega že tako dobrohotna in meni naklonjena? Morda bo pomagalo, če predpostaviva, da je bolj kot to, kako molitev deluje na Boga, pomembno to, kako molitev deluje name. Otrok, ki darila ne dobi takoj, ko zanj prosi, je prisiljen, da se vpraša, koliko si željeno reč v resnici želi in ali je zanjo pripravljen vztrajati v prošnji: mu res pomeni toliko, da bo še prosil? S tem pripravlja samega sebe na prejem tega, za kar prosi, in bo, ko bo dobil, dobljeno tudi znal ceniti. Poleg tega bo zaradi pričakovanja daru tega znal tudi prepoznati, medtem ko darov, ki jih ne pričakujemo in si jih ne želimo, velikokrat niti ne opazimo, kaj šele, da bi bili zanje hvaležni.

Kadar se nam torej zdi, da ne prosimo dovolj, da bi prejeli, je morda še največja nevarnost ta, da smo tako ali drugače že prejeli, pa tega še nismo znali prepoznati.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 64, št. 20 v rubriki Mladi val.


PRAY,REFUGEES

Preberite še:
Štiri najnevarnejše molitve, ki jih lahko izrečete


POPE PRAYING VIRGIN

Preberite še:
Kako papež Frančišek pojasnjuje molitev zdravamarija vrstico za vrstico


PADRE PIO

Preberite še:
Ko je pater Pij za koga molil, je uporabil to učinkovito molitev

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.