Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

V kateri državi so škofa pozdravili s … sredincem?

PAPUAN GESTURE

EAST NEWS | SHUTTERSTOCK

Karol Wojteczek - objavljeno 01/06/18

Vse se je začelo zaradi Američanov, ki so tam živeli, in tako imenovanega "kulta cargo"

Vera v nebesa kot mesto, iz katerega se na Zemljane spuščajo posebne milosti in blagoslovi, ni značilna samo za kristjane. Tudi prebivalci nekaterih otokov Tihega Oceana so se z molitvijo obrnili k nebu in prosili za vse materialne dobrine, potem ko so videli, kako iz “nebes” na kopno letijo pošiljke za ameriške in avstralske vojake, ki so tam bivali med drugo svetovno vojno.

Prebivalci pacifiških otokov so tako zgradili kar nekaj letalskih stez in skladišč, ki jih nikoli niso uporabili. Domorodci so od Američanov prevzeli tudi navade, ki jih ni nujno dobro posnemati. Med njimi so tudi besede in geste, ki danes veljajo za vulgarne in neprimerne.


MOM,DAUGHTER,FUN

Preberite še:
Ko potrebujete dozo smeha: “Žena, moja ura še ni prišla”

Posebna gesta, ki nima pomena, kot ga poznamo mi

Wojciech Bęben, duhovnik in antropolog na varšavski univerzi, je pojasnil, da je med tamkajšnjimi prebivalci posebno priljubljena gesta iztegnjenega sredinca, ki jo spremlja “tista beseda na f” in jo razumejo kot znak, s katerim pokažejo, da oseba preživlja najintenzivnejša čustvena stanja.

Gesta je tako priljubljena, da so z njo pozdravili celo apostolskega nuncija. S “tisto besedo na f” pa se danes odzovejo na posebej ganljivo in gorečo pridigo. Jih imamo pravico gledati postrani, če smo jih tega naučili sami?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Pogačnik.


PRINCE WILLIAM,DUKE OF CAMBRIDGE

Preberite še:
Bo princ William sledil tradiciji in se tetoviral?


NAHUEL HUAPI

Preberite še:
Slovenec, ki je bil v Argentini 20 let nepremagljiv

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.