Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Rdečelasi ljudje imajo štiri super moči

KOBIETA BEZ MAKIJAŻU

Shutterstock

Sophia Swinford - objavljeno 26/05/18

Znanost je dokazala, da imajo rdečelasci kar nekaj prednosti ravno zaradi barve svojih las

Če pogledamo v zgodovino, so bili rdečelasci lik v številnih kulturnih mitih in legendah. Nekateri so menili, da imajo slab značaj, drugi pa da so njihovi ognjeni lasje sporočilo bogov. Še danes so, sploh rdečelaske, znane po svoji vročekrvnosti, pa naj se zdi to še tako vraževerno.




Preberite še:
Kaj žensko naredi damo?

Moderna znanost pa je pokazala, da imajo ljudje z rdečimi lasmi določene genetske prednosti. Erin La Rosa v svoji knjigi The Big Redhead Book: Inside the Secret Society of Red izpostavlja raznovrstne prednosti tistih, ki imajo naravno rdeče lase.

To so štiri “supermoči” rdečelascev:

  1. Zahvaljujoč posebnemu genu MC1R, ki daje rdečelascem njihovo ognjeno barvo, so to ljudje, ki lahko prenesejo več bolečine kot tisti, ki nimajo naravno rdečih las.
  2. Glede na študijo, ki je bila izvedena na univerzi v Louisvillu, morajo pri rdečelascih upoštevati za 20 odstotkov večjo vrednost pri anesteziji. To pomeni, da so tudi bolj odporni ljudje.
  3. Še ena študija z iste univerze je pokazala, da so rdečelasci bolj občutljivi na temperaturne spremembe, zaradi česar lahko lažje predvidevajo sezonske spremembe.
  4. Gen MC1R pa je “kriv” tudi za to, da lahko telo rdečelascev proizvede več vitamina D v krajšem časovnem obdobju. Zato ni potrebno, da so mu dolgo izpostavljeni.

Če ste rdečelasci, potem bodite ponosni na to.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


SABINA GOSENCA

Preberite še:
Bila je ujetnica časa, rak pa jo je naučil, kako reči ne


FACE MOLE

Preberite še:
ABC-metoda za ugotavljanje, ali je znamenje rakavo


JURIJ OBLAK

Preberite še:
Od poniževanja in dvojk v osnovni šoli do desetk na fakulteti

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.