Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Ultramaratonci mu pravijo, da je nor: 100 kilometrov za družine z bolnimi otroki

IGOR GOSTE

OSEBNI ARHIV

Lojze Grčman - objavljeno 18/05/18

Zasavec Igor Gošte s športom zbira denar za pomoči potrebne

Dam se menda ne sprašuje po letih. Za klene in trdožive gospode pa se sme povedati. Igor Gošte iz Izlak, še do pred kratkim urednik lokalne televizije, še vedno pa publicist, pisatelj in pesnik, je star 53 let. Mož širokega obzorja je vsestransko dejaven, fizično in intelektualno. Čeprav je šele pred nedavnim srečal abrahama, pa ima že štiri vnuke oziroma vnukinje ‒ vsi so dejavno sodelovali pri njegovem zadnjem podvigu.

Športnik po duši

Vse do 48. leta je igral nogomet v tekmovalni konkurenci, in sicer za četrtoligaša iz Kisovca. Zelo pogosto tudi od prve do zadnje (!) minute, kar dela vse prej kot majhne preglavice tudi nekaj desetletij mlajšim.

Igor pa je tudi zagrizen tekač. Pridevnik v prejšnjem stavku je pravzaprav preveč ohlapen, saj se Igor vsako leto prelevi v organizatorja in izvajalca humanitarne ultrapreizkušnje. Tudi letos je s prijatelji pripravil Zasavski humanitarni tek oziroma že njegovo sedmo izvedbo.


DEJAN GRABIC

Preberite še:
Izstop iz mehurčka: življenje z otrokom, ki ima Downov sindrom


SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Sara Ahlin Doljak: Zaradi bolezni ne more govoriti, a je še vedno uspešna odvetnica

IGOR GOSTE
OSEBNI ARHIV

Za evre in kapljice

Dolga zgodba bi se na kratko glasila: Igor je v približno 14 urah na trboveljskem stadionu pretekel 100 kilometrov oziroma 250 krogov. “Med prvimi 50 kilometri se nisem kaj dosti ustavljal, nato pa približno na 10 kilometrov za nekaj minut in za kakšno masažo,” pove glavni “igralec” prireditve, ki je ob pomoči še drugih donatorjev navrgla približno 2.700 evrov. Še vedno lahko darujete za pomoči potrebne. Podatke najdete na tej povezavi.

Od omenjenega zneska bo v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Trbovlje šlo vse, do zadnjega centa, zagotavlja Igor, trem zasavskim družinam z bolnimi otroki.

Seveda ni tekel sam. Skozi dan, tekel je pretekli petek, se mu je pridružilo več tisoč somišljenikov. Ti so lahko sebi ali pa avtističnim otrokom “pritekli” kapljice Rens, prehransko dopolnilo za regeneracijo mišic. Teh se je nabralo za okrog 7.000 evrov, kar daje akciji še veliko dodatno razsežnost.


JURIJ GORJANC

Preberite še:
“Človek je obdarjen toliko, kolikor iz srca privošči drugim”


WOMAN ON COMPUTER

Preberite še:
Kako bi zgodbe iz Svetega pisma objavili današnji mediji

IGOR GOSTE
OSEBNI ARHIV

JURIJ OBLAK

Preberite še:
Od poniževanja in dvojk v osnovni šoli do desetk na fakulteti

Vprašanje, globlje od teka

Dobrodelnost je plemenita, vsi sodelujoči, na primer glasbeniki, ki so prišli v Trbovlje, so se odpovedali kakršnemukoli honorarju. A Igor se sprašuje o učinkovitosti sistema, ki dovoli, da se delovni ljudje znajdejo v hudih stiskah.

“Včasih imam kar malo moralnega mačka. Izberemo nekaj družin, na primer desetim pa damo košarico ali rečemo, da morda prihodnje leto. Po drugi strani je žalostno, da moramo to sploh početi, čeprav sam humanitarne projekte izvajam z velikim veseljem.”

Še bo tekel

Rekreativec je včasih zadihan “že”, ko preteče tri, pet, osem kilometrov. Kaj šele sto! Koliko treninga je bilo v ozadju?

“Do teka sem naredil 550 kilometrov, lani 800, kar je največ. Ko kakemu ultramaratoncu povem, koliko sem pretekel, mi pravi, da sem norec. Oni pretečejo več tisoč kilometrov. Res pa je, da se vseskozi po malem ukvarjam s športom. Ko pridejo krči, letos jih nisem imel, pa je pač treba malo potrpeti,” pravi avtor več leposlovnih besedil.

Ker domače skrbi zanj in njegovo zdravje na ekstremnih preizkušnjah oziroma po njih, meseci pred njimi vsekakor niso čisto mirni. A Igor bo vztrajal. “Na teke ne hodim, zelo rad pa zbiram denar za ljudi. To bom počel, dokler bom migal,” zagotavlja Igor.


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Martin Golob – v traktorje zaljubljeni župnik, ki igra playstation, ministranti pa ga obožujejo


VALENTINA SMEJ NOVAK

Preberite še:
“Za uspešno vzgojo otrok moraš predvsem vzgajati samega sebe”

Tags:
dobrodelnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.