Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

8 starševskih nasvetov matere svete Male Terezije

WORK

Monkey business images - Shutterstock

Chaunie Brusie - objavljeno 13/05/18

Če je ''Mala cvetka'' odrasla v tako čudovito osebo, česa, za Božjo voljo, se sploh bojimo?

Mati ene najbolj priljubljenih svetnic na svetu, sv. Terezije Deteta Jezusa, nam ponuja nekaj presenetljivih vzgojnih naukov:

1. Nekatere ženske so poklicane, da združujejo poklic in materinstvo
Morda se vam zdi, da je za vzgojo svetnika potrebna mati, ki ni zaposlena in je ves čas doma. Pa to ne drži. Zelie Martin je bila ne le zaposlena, ampak je bila tudi edina, ki je skrbela za družinski prihodek.

Pred poroko je ustanovila uspešno čipkarsko obrt in je z delom na domu nadaljevala tudi potem, ko je imela družino. Oče Male Terezije, Louis, je prodal svojo urarno, ko so bili otroci še majhni, in je kot upokojenec pomagal Zelie pri njenem delu.

SAINT-THERESE-OF-LISIEUX-Public-Domain
© Office Central de Lisieux

Sv. Terezija Deteta Jezusa

MOTHER AND DAUGHTER

Preberite še:
Kako lahko mame hčeram pomagajo do zdrave samopodobe


BOY DOING HOMEWORK

Preberite še:
Kako vzgajati otroke, da bodo uspešni

2. Če želimo biti uspešne na obeh področjih, potrebujemo pomoč
Celo mati svetnice včasih potrebuje pomoč. Ves čas zakona in poklicne poti je Zelie zaposlovala številne pomočnike, med drugim tudi deklo po imenu Louise, ki ji je pomagala pri gospodinjskih opravilih. Pomislite na to, ko se boste naslednjič s slabo vestjo sprehodile mimo kupa nezlikanega perila.

Kot lastnica podjetja je Zelie zaposlovala tudi do petnajst ljudi. Zaposleni so se zgledovali po njej tako v osebnem kot v poklicnem življenju.

3. Tudi mame se lahko zabavajo
Vem, kriva sem, da na svet vedno gledam z rožnatimi očali, toda resnica je, da je Bog ta svet ustvaril za nas – in mi ga smemo, saj veste, uživati. Zelie se je vsake toliko časa pozabavala – in poskrbela je, da so se zabavali tudi njeni otroci. ”Saj se nam vendar ni treba zapreti v samostan, mar ne?” je rada vprašala.


PARENTS SHOUTING AT THEIR CHILD

Preberite še:
Ne dopustite jezi, da uniči vašo družino

4. Celo matere svetnikov potrebujejo nekaj trenutkov samo zase
Vsi tu in tam potrebujemo oddih. Zelie je v pismu svoji družini priznala, kako hrepeni po popoldanskem počitku. “Tako si želim počitka. Kar zmanjkuje mi poguma, da bi še naprej vztrajala. Čutim potrebo po trenutkih tišine, ko bom lahko premišljevala o odrešenju, ki sem ga zaradi posvetnih skrbi povsem zanemarila.” Tudi jaz, Zelie, tudi jaz.

Nekaj utrinkov iz družine Martinovih:

5. Drobne stvari so tiste, ki nas zlomijo
Ali ni čudno, kako se lahko ukvarjamo z velikimi stvarmi, kot so bolezen v družini, spontani splav ali prometna nesreča, zaradi vsakdanjih preprostih stvari, kot so otroci, ki se ves čas prepirajo, umazana stranišča in zastoji v prometu, pa se nam zdi, da se nam bo kar zmešalo? Ja, tudi Zelie se je tako počutila.

Nihče ni popoln in težko je preprosto zaupati Bogu. S tem se lahko vsi poistovetimo – hitro pokleknemo k molitvi, ko nam je hudo, toda ko se pokvari pomivalni stroj ali pa se otroci znova prepirajo zaradi iste igrače, tako težko usmerimo svoj pogled proti Bogu. Dobra novica je, da je tudi Zelie razumela tovrstne težave. “Najbolj me skrbijo drobne stvari. Ko se zgodi resnična nesreča, jo preprosto sprejmem in z zaupanjem čakam na Božjo pomoč.”


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
“Na mnogih delovnih mestih morajo ženske delati po moško”


MIDWIFES SLOVENIA

Preberite še:
Tako mlade pa že babice?

6. Vsaka stopa po svoji materinski poti
V materinstvu ali celo do materinstva ni ene same prave poti. Zelie, ki je rodila devet otrok, najmlajšo, Terezijo, pri enainštiridesetih letih, se ni kaj dosti vznemirjala v zvezi z ustaljenim materinstvom. In še dobro, da se ni.

SUNSET FAMILY
Valeriya Kovaleva - Shutterstock

7. Tudi mame smejo imeti svoje konjičke
Če imate kdaj slabo vest, ker se poleg materinstva ukvarjate še s čim drugim, potem je ta navedek nalašč za vas. Meni je povsem spremenil pogled na svet, kajti Zelie se je rada ukvarjala z vsem, k čemur jo je poklical Bog. Nekoč je o svojem čipkarstvu dejala: ”Najsrečnejša sem, kadar sedim ob oknu in ustvarjam alenconsko čipko.”


TEŚCIOWA

Preberite še:
10 razlogov, zakaj je (večinoma) prav fajn živeti z mamo/taščo


ANA BREZNIK AND PETRA KMETIČ

Preberite še:
“Svetu želiva povedati, da je lepo biti študentska mama”

8. Včasih dojenje preprosto ne pride v poštev
Zelie svojih najmlajših otrok ni mogla dojiti, najverjetneje zaradi raka na prsih, ki je nazadnje terjal tudi njeno življenje. Ko so bili dojenčki, so namesto pri njej živeli pri dojilji. Vsaka mama ne zmore dojiti svojih otrok in s tem ni nič narobe.

Če si vse te nasvete ženske, ki nam je dala Malo Terezijo, vzamemo k srcu, smo lahko prepričane, da kot žene in matere ravnamo tako, kot najbolje znamo. Navsezadnje, če je sveta Terezija odrasla v tako čudovito osebo, česa, za Božjo voljo, se sploh bojimo?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


SLOVENIAN PARLIAMENT

Preberite še:
Mož, ki je ustanovil prvo slovensko katoliško stranko


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Martin Golob – v traktorje zaljubljeni župnik, ki igra playstation, ministranti pa ga obožujejo


SLOVENIAN STUDENTS

Preberite še:
Slovenski dijaki v 60 sekundah prepričali, da zaslužijo mesto med najboljšimi

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.