Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 osupljivih navedkov svetnikov o delu

WOMAN

Monkey Business Images - Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 01/05/18

Nekaj malega za dnevno motivacijo – in razmislek o prazniku dela

Ni vedno preprosto videti dostojanstva v našem delu. Pravzaprav smo večino časa zaposleni z delom, zato da nam ne bi bilo treba delati. Z mislimi smo usmerjeni proti koncu delovnega časa in ko napoči ura, odhitimo z delovnega mesta.

Svetniki na to drugače gledajo. Delo vidijo kot bistveni del življenja in način, kako smo lahko še bolj svetniški.


MNICH TRAPISTA

Preberite še:
Odpovedal se je družinskemu podjetju in Oxfordu ter postal menih

Pet navedkov različnih svetnikov govori o vrednosti dela in o tem, kako nam lahko dejansko pomaga, ne pa nas ovira na naši poti proti svetosti.

Sv. Jožefmarija Escriva

“Kaj mi koristi, če mi nekdo pove, da je ta in ta dober sin, dober kristjan, ampak slab čevljar? Če se ne bo dobro izučil svoje obrti, če se ji ne bo v celoti predal, je ne bo mogel posvetiti ali je darovati Gospodu. Posvetitev vsakdanjega dela je nekakšen tečaj resnične duhovnosti za ljudi, ki so se, podobno kot mi, odločili, da se bodo približali Bogu, obenem pa se z vsem srcem posvetili začasnim stvarem.”

Sv. mati Terezija

“Vsi smo na voljo Jezusu. Če hoče, da bolni obležimo v postelji, če hoče, da Njegovo delo oznanjamo na ulici, če hoče, da ves dan čistimo stranišča, je v redu. Vse je povsem v redu. Reči moramo: ‘Tvoj sem. Stori z menoj, kar hočeš.’ In v tem je naša moč. To je Gospodova radost.”

Sv. Janez Pavel II.

“S svojo pristojnostjo na posvetnem področju in s svojo osebno dejavnostjo, ki po milosti Božji prihaja od znotraj, naj si prizadevajo, da bi bile dobrine, ustvarjene s človeškim delom, tehnološkimi sposobnostmi in civilno kulturo, izpopolnjene po načrtu Stvarnika in bi predstavljale luč njegove besede.”

Sv. Marija od Križa MacKillop

“Vedno si prizadevajte za uspeh pri delu, toda ne pozabite, da Boga pogosto častimo tudi s svojimi napakami.”

Sv. Benedikt

“Lenoba je sovražnik duše; zato morajo biti bratje ob določenem času zaposleni z ročnim delom, drugič pa s pobožnim branjem.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


ANJA HLAČA FERJANČIČ

Preberite še:
“Ja, težave in delo nosim domov in sem tečna. Ampak …”


POPE FRANCIS

Preberite še:
Pravijo, da Cerkev ni za šale, a preberite to …

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.