Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vprašanje, s katerim se ukvarjajo številni starši najstnikov

GENERATION Z

Yakobchuk Viacheslav - Shutterstock

"Digitalna povezanost je trenutno hitra, daje gotovost, ampak če se nanjo navadiš, boš končal brez dejanskih, resničnih odnosov z drugimi. Vsaka pot, po kateri se napotite, mora biti konkretna, da vas bo privedla do cilja. Kar ni konkretno, nima prihodnosti."

Naša družina - objavljeno 10/04/18

Kaj narediti, ko otroku kupimo telefon, potem pa se zaradi njegove uporabe ves čas prepiramo?

Kdaj sploh kupiti otroku telefon? Gre res za pripomoček, ki mu družine ne morejo ubežati? Kako potem doseči, da zaradi uporabe telefona in spleta v družini ne bo napetosti in sporov?

Prvi korak, ki ga morajo narediti starši, je, da se vprašajo, ali se za otroka ali otroke dovolj zanimajo. Ali z njim preživljajo prosti čas? Koliko se jim uspe vživeti v njegove hobije in pri njih pomagati, sodelovati, tudi uživati skupaj z njim?

Najstnikovi hobiji naj ne bodo le njegovi, temveč naj bodo izziv za spoznavanje novih stvari tudi za starše, svetuje zakonska in družinska terapevtka Andreja Poljanec.


KOMUNICIRAJMO BREZ TIPK

Preberite še:
Ko boste svoj telefon prepustili tem puncam, se vam bo življenje spremenilo

Najstniki nam morajo zaupati in se ob nas počutiti prijetno

“Najstnik ob takem načinu življenja čuti, da je v odnosih s starši prijetno, zanimivo, da se dogaja vedno nekaj novega, da je zanje dragocen v svojih pobudah, kaj on novega prinaša v družino, tudi v zvezi s telefonom. Če z najstniki čutimo in dihamo vzdušje njihovih zanimanj, potem precej dobro vemo, s čim se ukvarjajo, tudi ko pridejo iz šole,  nas pa še ni doma, kaj jih čustveno zaposluje, kakšne vsebine jih privlačijo, katere spletne strani obiskujejo … Najstniki nam morajo zaupati in se ob nas počutiti prijetno. Če bomo dolgočasni in preveč zasedeni z drugimi obveznostmi, je veliko možnosti, da bodo našli kaj bolj zanimivega na telefonu.”

Poljančeva še svetuje, da je treba najstnike razumeti in se v njihovo življenje čim bolje vživeti ter se naučiti z njimi iskreno ter umirjeno pogovarjati. Starši naj se ob njih sprostijo, kakšno svojo stvar, s katero se ukvarjajo, pustijo ob strani, tako pa bodo imeli več časa za odraščajoče otroke.


FRIENDS,HUG,FRIENDSHIP

Preberite še:
Želite več časa za bližnje? Tu so trije načini, kako to doseči

Nasveti za izogibanje prepirom

  • O uporabi mobilnega telefona se pogovarjajte ranljivo in iskreno. Svoje pomisleke in čustva poskušajte izražati kar najbolj naravno.
  • Hodite na izlete, ki vašega otroka zanimajo, upoštevajte njegove želje pri hobijih.
  • Pri skupnih obrokih poskrbite za sproščeno vzdušje, neprenehoma imejte v mislih željo po pristnem čustvenem stiku, kajti le tako se bo najstnik ob vas počutil sprejetega in mu bo varno ter prijetno. Ne bo mu treba lagati ali prikrivati stvari.

S pretirano strogostjo in po možnosti celo kaznovanjem v odnosu do tehnologije pogosto dosežemo drugačen učinek, kot bi želeli: strah in previdnost v odnosu s starši, ne strahu in previdnosti zaradi neprimerne uporabe spleta, še opozarja družinska terapevtka.

Prispevek je bil kot odgovor na vprašanje bralke in bralca najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina. 




Preberite še:
Iz fanta v moža in kaj lahko pri tem storimo odrasli


MIŁOŚĆ DZIECI

Preberite še:
Moj otrok je prvič zaljubljen. Kaj pa zdaj?


Daughter and mother arguing

Preberite še:
Kako nehati vpiti na svoje otroke

Tags:
družinaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.