Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj pa če bi letos pirhe barvali in okrasili nekoliko drugače …

EASTER EGGS

PIXABAY

Barbara Oprčkal - objavljeno 27/03/18

Barvanje pirhov je lahko zelo zabavno pa tudi ustvarjalno, sploh če se barvanja loti vsa družina in vsak prispeva kakšno svojo idejo

Možnosti za barvanje pirhov je zelo veliko, najpogosteje pa se še vedno lotimo barvanja s čebulnimi olupki ali kupljenimi barvami. Prav slednjemu bi se sicer morali izogibati. Če še niste poskusili, letos barv ne kupujte in jajca poskusite pobarvati na naraven način.

Če ste naveličani barve čebulnih olupkov ali pa teh niti nimate, imate na voljo še precej drugih možnosti za barvanje, jajca pa lahko poslikate s primernimi barvicami oziroma pisali.


Potica

Preberite še:
Potica, kot jo speče sestra Nikolina

Naravno barvanje

Jajca so lahko samo pobarvana v neko barvo in so brez vzorčkov, če vam je to preveč pusto, pa lahko vzorce naredite tako, da jajca “oblečete” v elastične gumice. Vzorčast videz lahko naredite tudi tako, da jih potapkate z gobico, medtem ko so še mokra. Malce več dela je, če vzorček naredimo tako, da čez jajce navlečemo kos hlačne nogavice, pod njo pa vstavimo zanimivo rožico ali travo ter vse skupaj zavežemo, da se zelenje ne premika. Tako ponavadi barvamo s čebulnimi olupki.

Nekaj koristnih nasvetov in trikov

Jajca dobro operite v kisu, lahko pa jih tudi za pol ure namočite v razredčen kis. Lupina bo namreč postala mehkejša in bo lažje vsrkala barvilo.

Če želite bolj intenzivne barve, jajca začasno odstranite in vodo z barvilom precedite. Nato dajte jajca in obarvano vodo nazaj v kozico ter postavite v hladilnik. Pustite stati čez noč.

Jajca, obarvana z naravnimi barvili, se ne bodo svetila, temveč bodo imela mat videz. Če želite, da se svetijo, kanite na bombažno krpico nekaj kapljic olja in z njo zdrgnite suha jajca.


PONTIUS PILATE, CHRIST

Preberite še:
Kdo je bil Poncij Pilat?

Kava  ̶  rjava barva
Lepo rjavo barvo jajc lahko dobimo tako, da v hladno vodo stresemo toliko kave, kot da bi želeli skuhati močnejšo turško kavo. Premešamo in dodamo jajca. Zelo počasi segrevamo in jajca kuhamo na majhnem plamenu.

Pesa  ̶  rožnata barva
Za barvanje jajc s peso potrebujemo svežo peso, iz katere barvo pripravimo tako, da pol kilograma pese narežemo na koščke, jih prelijemo z vodo in skuhamo. Tekočino precedimo, ji dodamo žličko kisa in v njej počasi kuhamo jajca. Barva jajčne lupine postane nežno rožnata.

NATURAL EGG DYE
SHUTTERSTOCK

Teran  ̶  vijoličasta barva
Jajca najprej za pol ure namočimo v mešanico kisa in vode, nato jih vzamemo iz kisa, postavimo v posodo, v kateri jih bomo kuhali, prelijemo z mrzlim teranom in postavimo na štedilnik, kjer jih na zmernem ognju kuhamo 15 minut. Nato jih v vinu pustimo še nekaj ur, lahko tudi čez noč, naši pirhi pa bodo postali vijoličasti. Za škrlatno rdečo barvo je postopek enak, sestavina pa je rdeče vino.

Špinača  ̶  zelena barva
Špinačo narežemo na drobno in nanjo zlijemo toliko vode, da jo pokrije. Pustimo stati štiri ure, nato špinačo kuhamo 30 minut in pustimo, da se ohladi. Že kuhana, a še vroča jajca namakamo v ohlajenem barvilu 30 minut. Namesto špinače lahko za zeleno barvo jajc uporabimo tudi koprive.

Čebulni olupki
Brez barvanja s čebulnimi olupki ne gre! Postopek si lahko ogledate v videu.


BEER

Preberite še:
Menihi, ki so se postili s pivom

Voščenke in druga pisala

Pirhe lahko obarvate tudi tako, da kuhana jajca obrišete in jih namočite v zdrobljeno zamrznjeno jagodičevje. Pred tem na jajce z voščenko narišete vzorec, na katerega se barva ne bo prijela.

Jajca lahko okrasite tudi samo s pisalom. Na kuhana jajca lahko narišete pravzaprav karkoli. Domišljiji ali otrokom pustite prosto pot. Naj se zabavajo in naredijo svoje unikatne pirhe.

Ljubka rešitev je tudi, da pirhe okrasite z okraski iz papirja. Lahko jim narišete oči, nos in nasmešek, nato pa jim iz papirja nadenete različne čepice.


FOOD

Preberite še:
Kaj pa če bi za postni obrok poizkusili to jed?




Preberite še:
Moliti rožni venec je tako, kot bi … Jedli čokolado.

Tags:
velika noč
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.