Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Se res da krepiti intimnost tako, da par nima spolnih odnosov?

COUPLE

Pressmaster - Shutterstock

Agata Hren - objavljeno 28/02/18

Velikokrat se zgodi, da je spolni odnos edino, kar par drži skupaj in ju povezuje, kar pa naredi odnos ranljiv in zelo dovzeten, da se skrha

Odnos med zakoncema lahko ponazorimo z vrvmi, ki zakonca povezujejo. Na več področjih kot sta zakonca povezana, več vrvi drži ta odnos, manj je vsaka vrv tudi obremenjena, saj se teža porazdeli. Manj kot je vrvi, ki bi držale zakonca skupaj, bolj so obremenjene in prej se začnejo trgati do točke, ko ne zmorejo več zdržati obremenitve.

Če je spolni odnos edina stvar, ki zakonca drži skupaj, je ta vrv preobremenjena. Paru, ki ne gradi iz povezanosti na vseh preostalih, vsakodnevnih področjih svojega življenja, se bo tudi pri spolnosti slej ko prej zataknilo.

V veliko pomoč, da bi bilo teh vrvi v odnosu čim več, je lahko tudi naravno načrtovanje družine (NND), saj prispeva k kakovosti razmerja, saj par izzove, da raste v vseh vrlinah, ki vodijo k intimnosti in zdravi spolnosti.


COUPLE

Preberite še:
14 zabavnih mejnikov v življenju zakonskega para

SPICE

NND par seznanja s konceptom SPICE, ki je akronim za S – spiritual (duhovno), P – physical (telesno), I – intelectual (razumsko), C – communicative (komunikativno) in E – emotional (čustveno).

Princip SPICE bi najlažje pojasnili z besedami, da gre za zavestno željo pri delu na področju odnosa, ki razvname hrepenenje drug po drugem in krepi intimnost tako, da par nekaj časa nima spolnih odnosov. V tem času spodbuja vse druge izraze izkazovanja naklonjenosti, ki lahko pridejo v ospredje in bi se jih drugače lahko zanemarilo.

Kaj je smisel obdobja vzdržnosti?

Par naj bi si v tem obdobju vzel več časa za skupni pogovor, skupno molitev in aktivno preživljanje skupnega časa, ko se lahko kaj novega naučita, se igrata družabne igre, skupaj bereta ali gresta nekam na večerjo.

Za pare, ki živijo NND in trenutno ne načrtujejo nosečnosti, je plodno obdobje opomin, da je potrebno okrepiti tudi druge vezi odnosa. Če plodno obdobje povprečno traja 8 dni, si lahko za vsak dan posebej zastavita načrt, katero področje bosta krepila.


PARA W ŁÓŻKU

Preberite še:
“Ljubiti se” je bistveno več kot le iti z nekom v posteljo

web-marriage-love-couple-autumn-shutterstock_343446911-vita-khorzhevska-ai
Vita Khorzhevska | Shutterstock

Predlogi za vsako področje:

  • Duhovna komponenta vključuje vero para v neoprijemljive stvari v življenju. To so lahko njuni pogledi na ljubezen, zaupanje, resnico in vero. Skupna pot para na duhovnem področju okrepi njuno povezanost in ljubezen.
    Par lahko skupaj moli, gre na duhovne vaje oziroma srečanja ali ugotovi, kaj je tisto, kar bi jima lahko pomagalo rasti na tem področju.
  • Telesna komponenta poudarja moč dotika potrditve, ki sporoča: “Čudovit/a si. Rad/a te imam.” Skrivnost dotika potrditve se skriva v majhnih stvareh – v poljubu na vratih doma, v držanju za roke med sprehodom, v objemu na kavču, ko gledata televizijo. Skupaj lahko kuhata, se ukvarjata s športom, vrtnarita …  Tovrstne aktivnosti vaju lahko sprostijo, da sta zares drug z drugim.
  • Intelektualna komponenta poudarja pomen skupne osebnostne rasti. Par lahko skupaj bere knjigo in si podeli uvide, razmišljanja, dognanja … Lahko se pogovarja o stvareh, ki ju navdušujejo, in razmišlja o ciljih in sanjah, ki jih želita doseči. Tako nista le dva posameznika s sanjami in cilji, ampak ekipa.
  • Komunikativna komponenta opominja, da je potrebno sozakoncu povedati, da je drugemu dar, da je ljubljen in spoštovan ravno tako kot na poročni dan. V vsakdanjem življenjskem kaosu se na to večkrat pozabi, a s kančkom pozornosti se tudi to komponento lahko vključi v življenje. Par si lahko izmenja kratka sporočilca, kjer izrazi svojo naklonjenost in ljubezen do sozakonca, poskusi imeti vsaj kakšen večer zase za pogovor in sprostitev, načrtuje mesečni zmenek, kjer govorita le o njiju …
  • Čustvena komponenta par spodbuja, da si vzame čas za raziskovanje in izražanje čustev v odnosu. Odprtost vodi v povezanost, ki se izkazuje v resnični bližini in intimnosti. Par naj bi se iskreno pogovarjal o čustvih, skupaj reševal težave, se smejal in jokal in si na prvem mestu zaupal.

Viri: Gregory Popcak, Sveta spolnost in Holly Baril, SPICE


TERAPEVTA BREZNIKAR RUPARČIČ

Preberite še:
Nemoč, žalost, nerazumljenost, sram. Tabu, ki to ne bi smel biti


YOUNG BLOND WOMAN SMILING

Preberite še:
Veste, katera je bistvena lastnost ženske?


COUPLE

Preberite še:
Ljubezen ima pet stopenj, a se večina parov ustavi pri tretji. Zakaj?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.