Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Večerja en, dva, tri ‒ sladici, stari več kot 100 let

WEB3-PLUM-CAKE-RECIPIE-PIE-DESSERT-PIXABAY

PIXABAY

Barbara Oprčkal - objavljeno 24/02/18

Ko zmanjka idej in ko ni obilja sestavin ... Ne skrbite!

V večjem delu Slovenije je zapadlo kar nekaj snega. Nekateri seveda uživajo na snegu, še posebej otroci, ki imajo počitnice, a je verjetno tudi kar nekaj takih, ki snežinke in debelo belo odejo raje opazujejo na toplem.

Ko se stemni, pa se zberejo in kaj je lepšega kot skupna večerja ali prigrizek ob toplem čaju. Izziv morda predstavljajo sestavine, saj se nikomur v takšnem vremenu ne da v trgovino. A brez skrbi. V knjigi Varčna kuharica so sestavine takšne, da jih ima doma skoraj zagotovo vsaka gospodinja. Po tej kuharici so namreč kuhali med vojno, ko je bilo malo sestavin na voljo.


FOOD

Preberite še:
Preprosto, okusno: Pripravite jedi tako, kot so jih pred več kot 100 leti

Ponujamo vam dve ideji za malo bolj sladko večerjo ob čaju ali kakavu. Otrokom bosta gotovo všeč!

Koruzni kolač s češpljami

Sestavine: jajce, sladkor, limona, rum, koruzna moka ali zdrob, češplje

Priprava: Vmešajte dva rumenjaka, 8 dag sladkorja, sok polovice limone, žlico ruma in malo nastrgane limonine lupine. Dobro premešajte in dodajte sneg 4 beljakov in 6 dag ostre koruzne moke ali zdroba.

Vse narahlo zmešate in vlijete za dva prsta na debelo v namazan podolgovat pekač. Nato po vrhu dodate polovičke češpelj, posujete s sladkorjem in daste v pečico. Pečeni kolač zrežete na kose in potresete s sladkorjem.

*V navodilih sicer ni navedene temperature in dolžine pečenja, a bi 180 stopinj Celzija in občutek gospodinje morala zadostovati.

MOM,SON,PANCAKES
Shutterstock

Riževe palačinke

Sestavine: jajce, mleko, sol, moka, riž, maslo, sladkor, vanilja, sladka smetana, rozine

Priprava: Iz sestavin za palačinke specite palačinke ali kot piše Marija Remec v Varčni kuharici: “Napravi in opeci tanke jajčne krpe iz jajca, četrt litra mleka, soli in 18 dag moke.”

Nato skuhajte 2 pesti riža na mleku. Ko se ohladi, mu dodajte za oreh surovega masla, jajce, 2 žlici sladkorja, malo vanilje in nekaj žlic sladke smetane. S tem namažite palačinke, po vrhu lahko posujete rozine, nato pa jih zavijte kot štrukelj in zložite na namazan pekač.

Posebej v lončku stepite še eno jajce in 1/8 litra mleka. Z mešanico polijte palačinke in jih specite.

Pa Bog požegnej!


John Paul II

Preberite še:
Kako pripraviti najljubšo sladico papeža Janeza Pavla II.


MONK EATING PRAYING

Preberite še:
Nekaj nasvetov revolucionarnega opata o pripravi hrane




Preberite še:
Samostan, ki se je zapisal v slovensko zgodovino

Tags:
recept
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.