Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Uživate ob kavici? Včasih so jo šteli za Satanov napoj.

COUPLE

Ivanko80 - Shutterstock

Daniel Esparza - objavljeno 26/01/18

Dokler papež kave v 16. stoletju ni "požegnal", so jo šteli za Satanov napoj

Kava je nedvomno eden najbolj priljubljenih napitkov na svetu, vendar ni bilo vedno tako. Za priljubljenost kave v zahodnem svetu se pravzaprav lahko v veliki meri zahvalimo papežu Klemenu VIII.

Kava se v poznem 16. stoletju ni kar pojavila. Priljubljeni “zvarek” poznamo že od 9. stoletja, ko so muslimanski pastirji prvič opazili, da imajo kavna zrna poživljajoč učinek na njihove ovce, ki so zrna zobale med pašo. Islamski duhovniki so se naučili rastlino gojiti in kava se je hitro razširila po vsem muslimanskem svetu.

Najprej zadržanost

Ko je prvič prišla v Evropo, je tu niso sprejeli odprtih rok. Navsezadnje je bil to najljubši napitek muslimanov, s katerimi so bili kristjani v vojni že stoletja, tako v Španiji, v Sredozemlju, kot tudi v Sveti deželi. Nekateri verni Evropejci so napitek imenovali celo Satanov napoj. Saj si lahko predstavljate, mar ne?


MATE

Preberite še:
Zakaj je ta napitek tako poseben in kaj ima z njim papež?

Naposled je kava prišla tudi do Vatikana. Natančneje, v roke papeža Klemena VIII. Mnogi svetovalci so ga izrecno prosili, naj uživanje napitka prepove, papež pa je bil pri tem precej svojeglav.

Ko papež prelisiči hudiča

Klemenu VIII. so prinesli skodelico močne sladkane črne kave. Ko je spil požirek, naj bi, kot pravi legenda, dejal: “Ta hudičev napitek je izvrsten. Prelisičimo hudiča in napitek blagoslovimo!”

Ko boste naslednjič uživali ob skodelici okusne kave, z njo nazdravite in se Bogu zahvalite za papeža Klemena VIII. 🙂


ORIGINAL SIN

Preberite še:
Eva v raju sploh ni jedla jabolka!


PETER SAGAN POPE

Preberite še:
Svetovni prvak papežu poklonil edinstveno darilo

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
papežVatikan
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.