Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Je na tem kraju nekoč stala Sodoma?

LANDSCAPE

PIXABAY

J-P Mauro - objavljeno 25/01/18

Arheologi so odkrili mesto, ki je pogorelo pri več kot tisoč stopinjah Celzija

Sveto pismo nam pove, da je bila Sodoma mesto, polno nemorale in greha. Znano je, kako je Abraham stopil pred Gospoda in prosil milosti, da Bog mesta ne bi uničil, če bi v njem našel vsaj deset pravičnih (1Mz 18, 16-33).

Kasneje, ko je Lot uspel razjarjeno množico odvrniti od namere, da skruni njegova angelska obiskovalca, sta angela posredovala (1 Mz 19) in oslepila može pred Lotovo hišo, da mu niso uničili doma. Na koncu je Gospod na Sodomo z neba poslal žvepleni in ognjeni dež, ki je razdejal mesto in grehe meščanov zbrisal z obličja zemlje.


WORLD

Preberite še:
Kdaj bo konec sveta?

Prepričan o najdbi

Arheolog Steven Collins je prepričan, da je našel ostanke nesrečne Sodome. Collins je do svojega spoznanja prišel tako, da je svetopisemske zemljepisne namige povezal z nedavno odkritimi arheološkimi dokazi z najdišča Tal el Hamam v Jordaniji, kjer je po njegovem mnenju nekoč stalo grešno mesto.

Spletna stran o svetopisemski zgodovini opisuje, kaj so arheologi našli med izkopavanji.

Po vsem arheološkem najdišču Tal el Hamam so arheologi odkrili številne dokaze za silovit požar, ki je mesto iz srednje bronaste dobe spremenil v ruševine. Našli so požgane temelje in tlakovce, zakopane pod skoraj metrom temnosivega pepela, pa tudi na desetine lončenih črepinj, prekritih s penasto, ”stopljeno” površino; steklen videz nakazuje, da so bile krajši čas izpostavljene temperaturam okoli tisoč stopinj Celzija, kar je približna temperatura vulkanske lave. Po takšnih dokazih lahko sodimo, da je bilo mesto z okolico katastrofalno uničeno v nenadnem in silovitem požaru.
TALL EL HAMMAM,SODOM,GOMORRAH,
Michael C. Luddeni | Via Biblical Archaeology

Je bil kriv vulkan?

Čeprav morda nikoli ne bomo izvedeli, kakšna usoda je doletela Sodomo, kljub dokazom o vulkanskih temperaturah, pomešanih s svetopisemskimi poročili o ”žveplenem in ognjenem dežju”, je povsem mogoče, da je na mesto padel asteroid ali pa ga je uničil vulkanski izbruh, ki je sledil uničujočemu potresu.

V videoposnetku arheolog Steven Collins pojasnjuje proces,

.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


MARY'S LAND MOVIE

Preberite še:
V Slovenijo prihaja film o Marijini revolucionarni prisotnosti v svetu


SLOVENIA FLAG

Preberite še:
Pozabljeni mož, ki je napovedal slovensko prihodnost


FBI

Preberite še:
To je film, ki ga Slovenci nismo smeli videti

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.