Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je vaše življenje en sam nered? Poglejte, zakaj.

MESSY,DESK

Shutterstock

LaFamilia.info - objavljeno 17/01/18

Prvi korak na poti k večji organiziranosti vašega življenja je ugotovitev, zakaj ste premalo organizirani

Nekateri ljudje so organizirani že po naravi, za druge pa organizacija vsakdana pomeni večni boj. V ozadju neorganiziranosti so ponavadi vzroki in življenje lahko, šele ko nam jih uspe prepoznati, spremenimo na bolje. Strokovnjaki med vzroki neorganiziranosti med drugim omenjajo tudi naslednje.

Negotovost

Nekateri so lahko navezani na materialne dobrine, ker jim te zagotavljajo določeno varnost. Odpoved tem jim zato povzroča strah in tesnobo. To so ljudje, ki trpijo za motnjo kopičenja in zato neorganiziranosti, kar je lahko velika ovira za sobivanje z drugimi.

Pretiran perfekcionizem

Za nekatere želja, da bi vse naredili popolno, postane temeljna ovira, ko želijo vpeljati organiziranost v prakso. Stvari namreč nikoli niso tako popolne, kot si želijo. Odlagajo z organiziranjem, ker nočejo tega narediti kar “tja v tri dni”.


FRANCIS HOULE HANDS

Preberite še:
Spoznajte Francisa, preprostega moža – s Kristusovimi ranami

Odlašanje

“Jutri bom to naredil.” “Danes nimam časa.” Odlašanje je odlaganje stvari na pozneje, kar je najpogostejši vzrok za neorganiziranost. To se zgodi zaradi hitenja, malomarnosti, nesposobnosti upravljanja časa in postavitve prioritet.

MESS ON THE TABLE
PIXABAY

Previdnost: “Za vsak primer bom tole shranil”

Obstajajo osebe, ki rade shranjujejo stvari. Mislijo namreč, da jim bodo enkrat v prihodnosti še prišle prav. Ničesar ne zavržejo, zato se jim kopičijo različne stvari, ponavadi neuporabne.

Čustvena navezanost

Nekateri ljudje hranijo stvari, ki imajo zanje poseben pomen. To je povezano z navezanostjo in negotovostjo. Obstajajo tudi taki, ki jih je strah spremembe, zato jim je težko stopiti iz odnosa ali položaja. Ti hranijo spomin(k)e in iz njih živijo.


CHILDREN

Preberite še:
Kako doseči, da bodo vaši otroci redoljubni?

Nasveti za vas, ki si želite biti bolj organizirani

1. Postavite prioritete

Da ste doma in na delu lahko organizirani, morate jasno poznati pomembnost vsake stvari in vsakega dogovora, pri čemer zapisane pripombe pomagajo določiti prioritete.

2. Delajte le eno stvar, ne več hkrati

Tako boste osredotočeni le na tisto zadevo in jo boste uspešno končali.

3. Ne odlašajte na jutri, kar lahko storite danes

Odpoved odlašanju je korak, ki ga morate naprej upoštevati, če želite biti organizirani.

4. Praktičnost

Če je neorganiziranost za vas težava, poskusite delovati na preprost in praktičen način. Kdor ima za shranjevanje stvari določen prostor, si poenostavi življenje in mu uspe biti bolj organiziran.

5. Zavrzite neuporabno

To je pomembno pravilo za vzpostavitev in ohranjanje organiziranosti.

6. Postavite si cilje

Dobro je imeti malo ciljev, a te dosegljive. Težje lahko razdelite na etape: danes pospravim en predal, jutri drugega. Pomembno je začeti in dokončati zastavljeno.

7. Hitenje je sovražnik odličnosti

Živeti umirjeno je najboljši način, da utrdite značaj in v življenju napredujete.


MEN WOMEN

Preberite še:
Brezposelnost ima resne duševne in družbene učinke


SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Sara Ahlin Doljak: Zaradi bolezni ne more govoriti, a je še vedno uspešna odvetnica

Organiziranost res zahteva voljo in napor. Ko jo boste dosegli, se bo v vas pojavila želja, da bi jo za vedno obdržali in se ne bi nikoli več vrnili na stara pota.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.