Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nasveti, da boste pri teku uživali tudi pozimi

PETER KASTELIC

LOJZE GRČMAN

Tudi na zimski tek z nasmeškom! Za nekaj nasvetov je poskrbel trener Peter Kastelic.

Lojze Grčman - objavljeno 12/12/17

Ne bojte se mraza in snega. Z nekaj priprave bo tek tudi pozimi dobrodošlo krepčilo za telo in duha

Zima seveda ni idealen čas za tekaško udejstvovanje. Bistveno krajši dan, hlad in premočeni copati že po prvih korakih marsikoga odženejo od te najpreprostejše rekreacije. S pomočjo Petra Kastelica, tekaškega trenerja v Gibitu, ponujamo nekaj nasvetov, kako svojo vadbo učinkoviteje preklopiti na zimske razmere.

Kako se obleči

Tudi v mrazu se znojimo. Če se bomo oblekli preveč, se bomo močno znojili, zaradi prepotenih oblačil pa nas bo začelo zebsti, saj je voda slab izolator.

Priporočljivo je obleči lahka, večplastna oblačila. Dve tanjši plasti bolje prepuščata znoj kot ena debela. Poleg tega lahko kakšno plast slečemo, če nam je prevroče. Spodnja plast naj bo iz materialov, ki odvajajo znoj stran od kože, saj bomo s tem ohranjali toploto.

Ob hudem vetru ali deževju je obvezna vetrovka, ko začne zmrzovati pa so nepogrešljivi tudi rokavice, kapa ali trak. Skozi glavo namreč lahko izgubimo veliko toplote. Občutljivejši tekači si lahko okrog ust in nosu ovijejo šal ali pa uporabijo tekaško masko. Pomembno je tudi, da obujemo tople tekaške nogavice in tekaške čevlje, ki ne premočijo ob prvem stiku s snegom, če tečemo pozimi.

Nekaj povsem običajnega je, da nas na začetku malo mrazi, a brez skrbi, kmalu se boste ogreli. Pomembno pa je, da ko ste enkrat preznojeni, ne delate daljših postankov, takoj po vadbi pa se preoblečete v suha oblačila.


SKI

Preberite še:
Kako se odpraviti na družinsko smučanje, ne da bi bankrotirali

RUNNING
PASJA1000 | PIXABAY

Z nekaj priprave vam bo tudi zimski tek lahko v užitek.

Mrzel zrak

Pri mnogih tekačih velja prepričanje, da vdihavanje mrzlega zraka zagotovo ne more biti zdravo. A bolezni so stvar virusov in ne mrzlega zraka. Pozimi imamo pri teku pogosto pekoč občutek v prsnem košu, a tudi to ni posledica mrzlega zraka.

Vdihnjen zrak potuje preko žrela, grla, sapnika in sapnici v pljuča.  Če je zunaj temperatura -10 stopinj Celzija, se bo zrak že na poti do grla ogrel na 20 stopinj, pri vstopu v pljuča pa že na 30 stopinj Celzija.

Vzrok za pekočo bolečino je v nizki absolutni vlažnosti mrzlega zraka. Ker pri telesni aktivnosti intenzivno dihamo, to poveča pretok suhega zraka mimo celic, ki prekrivajo dihalne poti, te pa so občutljive na dehidracijo. Suh zrak izsušuje sluznico dihalnih poti, to pa povzroča pekoče občutke v dihalih in kašljanje, kar pa ni nevarno in vas ne bi smelo odvrniti od teka.

RUN
DAXAIO PRODUCTIONS | SHUTTERSTOCK

Zimski tek ima svoja "pravila".

ANDREJ VOMBERGAR

Preberite še:
Slovenski nogometaš iz Argentine bogatejšim rekel ne in izbral Slovenijo

Tek ponoči

Dan je za marsikoga z redno službo prekratek. Sonce zaide že kmalu po 16. uri, tako da marsikdo pride domov, ko se že stemni, a se zaveda, da je rekreacija pomembna tudi v zimskem času. Tako je tudi prav.

Mnogi tekači ne marajo fitnes centrov in raje prisegajo na gibanje v naravi, zato so prisiljeni teči zelo zgodaj zjutraj ali pa po temi. Če poskrbimo za ustrezno varnost, to ne bi smelo biti težava. Večerni tek po snegu seveda predstavlja drugačno kuliso, kot so na primer gozdni obronki poleti ob sončnem zahodu, a lahko ima tudi svoj čar.

RUN
GLEBSTOCK | SHUTTERSTOCK

Ena od rešitev je tudi tek na stadionih.

Naglavna lučka in odsevniki

Predvsem je pomembno, da smo vidni in da vidimo, kam stopamo, zato je za osvetljevanje poti zelo priročna naglavna lučka. Zelo priporočljivo je imeti na sebi svetla oblačila z odsevniki. Izogibajmo se teka po cestišču. Če pa so pred nami predeli, ki se jim ne moremo izogniti, vsekakor tecimo po levi strani cestišča.

Priporočljivo je izbrati znane poti, po možnosti vsaj delno osvetljene. Posebej je treba biti pozoren na poledenele predele. Če bomo raziskovali nove gozdne poti, se bo težko izogniti padcu ali celo zvitemu gležnju.

Če nas vseeno doleti kaj podobnega, je dobro imeti s seboj mobitel in osebni dokument za klic na pomoč. Še bolje je, če tečemo v paru ali skupini, saj bomo tako bolj vidni. Tudi pomoč v primeru nezgode bo takoj pri roki.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.